Iratkozz fel hírlevelünkre és 5% kedvezmény jár!

Kérdése van? Keressen minket! info@aktuell.hu

Blog, cikkek

Okos otthon, az új jövő

2022.02.03 09:54
Okos otthon, az új jövő

Miért érdemes okosítani az otthonunkat?

Lássuk, mit mond a szakértő, aki nem csak a kiépítésben vesz részt, hanem saját maga is ilyen rendszert használ. 

Ha okos otthonról beszélünk, akkor sokan azt gondolják, hogy talán azért építtetik ki az emberek ezt a rendszert, mert lusták elmenni a villanykapcsolóig, vagy mechanikusan leengedni az árnnyékolót.  

Erről szó sincs. Aki a rendszer kiépítése mellet dönt, egyszerűen kezelhetővé válik az otthona, ezáltal növeli annak biztonságát és kényelmét, de egyben a megtakarításban is nagy segítségére lehet. Hiszen gondoljunk egy egyszerű példára. Amikor a reggeli rohanás során az ingatlanunk egyik lámpája égve marad otthonunkban és mi gyanútlanul megyünk munkába. Amikor este haza érkezünk mérgelődve konstatáljuk, hogy milyen felelőtlenek voltunk, hiszen így a villanyszámlánkon ez az összeg megspórolható lett volna. De ha napközben egy pillantást vetünk telefonunkra/tabunkra, amelyek keresztül egy lépésben kapcsolhatjuk le a házunk összes lámpáját, ezáltal energiát spórolhatunk meg, illetve a környezetünkre is odafigyelhetünk. 

Igen, ez is fontos tudnivaló az okosotthonról! 

Az okos otthonok fontos szerepet játszhatnak a bolygónk környezetének megmentésében. 

Mivel egyre inkább ráébredünk arra, hogy mindenkinek szerepet kell vállalni a környezettudatos életmódban, figyelmet kell szentelni az energiafelhasználásra. Ennek egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja egy otthoni energiafelhasználási rendszer kiépítése, amely képes egyetlen eszközről optimalizálni az energiafelhasználást.  

Mire is gondolok pontosan? 

Télen a fűtési időszakban, vagy nyáron a hűtés/klíma használata során sokan nem igazán programozzák a rendszerüket, ezáltal rengeteg energiát pazarolnak el, melyek mind a levegőszennyeződéshez nagy mértékben hozzájárulhatnak. Ha azonban egy okos termosztátot vagy okosotthonba integrált rendszert építenek ki, akkor a rendszer egyszeri beállítását követően nem kell erre gondot fordítani, és mégis sokat teszünk a környezetünkért, egyben " pénztárcabaráttá " is tesszük otthonunkat.  

A mai fejlett technológia már rengeteg megoldást kínál ezek megvalósítására. Beszélhetünk az okos termosztátokról, az okosotthon központokról, a szobahőmérséklet érzékelőkről, és még sorolhatnám, de majd egy külön bejegyzésben tartok egy kis termék ajánlót. 

A következő fontos dolog melyet lehet irányítani az okos otthon alkalmazással az a világítás és a háztartási készülékek. Egy okos konnektor már képes arra, hogy távolról be-illetve kikapcsoljuk, ezáltal áramot spórolhatunk meg, illetve megelőzhető egy esetleges tűzeset is, gondoljuk csak egy bedugva felejtett vasalóra. De ezzel a technológiával akár programozhatjuk is világításunkat, így nem kell hogy egész nap világítson egy kültéri lámpa.  

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi energiát lehet megspórolni egy ilyen technológiai újítással, melynek kiépítésével nem csak a magunk kényelmét teremthetjük meg, hanem a környezetünket is megkímélhetjük, ezáltal segíthetünk ebben a küzdelemben, amit a bolygó megmentéséért sokan folytatnak.  

Ha bármilyen kérdésed van az okosotthonnal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!